13 Aralık 2015 Pazar
KIBRISI GÖZ GÖRE GÖRE KAYBEDİYORUZ,NEDEN HÜKÜMET
BUNA İZİN VERİYOR?KIBRISTAN ASLA VAZGEÇMEYİZ
HÜKÜMET NEDEN KIBRISTA YETERİ DERECEDE AĞIRLIK KOYMUYOR?KIBRIS GÖZ GÖRE GÖRE GİTMESİN
KIBRIS BİZİMDİR BİZİM KALMALI
AB masalıyla KKTC’ye veda
AKP, Rumların Türkiye-AB müzakereleri sürecindeki blokajı kaldırması için Kıbrıs’ta sözde çözümü zorlamaya başladı. Garantörlük konusunda BM devreye girdi. Adada gelecek yıl referandum yapılması öngörülüyor
KKTC’yi fiilen ortadan kaldıracak, sözde ‘çözüm’e doğru giden süreç hızlandı. Kıbrıs’ta Türk ve Rumlar tarafları, devam eden müzakerelerde bir mutabakat çerçevesi oluşmaya başladı. Doğu Akdeniz’in gerek güvenlik, gerekse enerji stratejisi açısından giderek önem kazanmasıyla birlikte Kıbrıs, uluslararası diplomasi trafiğinin merkezi durumuna geldi.
Avrupa Birliği, 29 Kasım’da Kıbrıs konusunu ele aldı. Bu ayın başında Rusya Federasyonu Dışişişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Kıbrıs’ı ziyaret etti. Bütün bu gelişmeler sonrasında sözde çözüm süreci hızlandırıldı. Her iki dışişleri bakanının öncelikli gündem maddesinin enerji olması dikkat çekti.
TAVİZ KORKUSU
Aydınlık’ın Kıbrıslı kaynaklardan aldığı bilgye göre, Dönüşümlü Başkanlık ve vatandaşlık konusunda daha önce belirlenmiş politikalardan geri adım söz konusu değil ancak Batılı ülkelerin son dakika girişiminde bulunup, bu noktalarda Türk tarafının tavize zorlanmasından korkuluyor.
En önemli dosya olan mülkiyet konusunda ise uzlaşma sağlanamadı. Türk ve Rum tarafları arasında, Kıbrıs’taki gayrimenkulü kullanan şahsın tanımı noktasındaki anlaşmazlık giderilemedi. İki taraf, mülkiyeti kullanan ile mülk sahibi arasındaki dengenin nasıl sağlanacağı sorusuna yanıt bulamadı.
BÜYÜK SESSİZLİK
Süreçte iki tarafa diplomatik yollarla baskı uygulayan BM, Türkiye ve Yunanistan’ı devreye sokmak için yoğun çaba içine girdi. BM’nin çözüm baskısının yanı sıra, sürecin Türk hassasiyetleri nedeniyle “sıkıntıya girmemesi için” basın karartması uygulanıyor. Bu nedenle özellikle Türk tarafı müzakerelerde katedilen mesafe konusunda büyük bir sessizliğe büründü.
FEDA MI EDİLİYOR?
AKP de Rumların Türkiye’nin AB ile müzakere sürecindeki blokajı kaldırması için çözümü zorlamaya başladı. AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel 17. faslın 14 Aralık Pazartesi açılacağını belirterek, “Eğer Kıbrıs müzakereleri istediğimiz gibi sonuçlanırsa önümüzdeki dönemde 5-6 belki daha fazla fasıl açılabilir” dedi. AKP Hükümeti’nin yaklaşımı da “Kıbrıs’ta verilecek tavizlerle AB kapısının açılacağı” yönünde...
Yenel, Türkiye ile AB arasında görüşülen başka fasıllarla ilgili “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin siyasi nedenlerle tek taraflı kapattığı fasıllar var. Bizim beklentimiz, önümüzdeki aylarda Kıbrıs’ta bir çözüm olması. Bu çözüm olana kadar da vakit kaybetmemek gerekiyor. O yüzden de Komisyon gerekli hazırlıkları yapacak. Bu ne demektir? Bu fasıllarda tüm hazırlıklar yapıldıktan sonra siyasi engel de kalktıktan sonra hemen açılabilecek ” değerlendirmesini yaptı. Ankara’daki Reform Eylem Grubu toplantısının ardından yapılan açıklamada, “64. Hükümet Programı, Hükümetimiz tarafından 10 Aralık 2015 tarihinde açıklanan Eylem Planı ve bu çerçevede güncellenecek olan AB’ye Katılım İçin Ulusal Eylem Planı, 2016 yılının ‘Reform ve AB Odaklı Yıl’ olacağının en güçlü işaretleridir” denildi.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder