10 Mayıs 2016 Salı
Tokatlı öğrencilerin yazılımı TÜBİTAK Türkiye birincisi!
Tokat'ta iki liseli 'sınırsız-kayıpsız sıkıştırma' programı yaptı. Yazılım, bilgisayar alanında TÜBİTAK Türkiye birincisi seçildi.
Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinin yapamadığını iki Türk öğrenci yaptı. Tokat’ta Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz, sınırsız ve kayıpsız fotoğraf yazılımı oluşturdu. TÜBİTAK tarafından düzenlenen 47’inci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katılan iki liseli bilgisayar alanında Türkiye birincisi seçildi.
serhat-danisan_necim-erdem-oksuz_1
Tokat Fen Lisesi öğrencileri olan aynı zamanda özel yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü BİLSEM’de eğitim alan 9’uncu sınıf öğrencileri Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz, yaklaşık 8 ay önce dünyada kayıpsız sıkıştırma yapan bilgisayar yazılımlarının az olduğunu düşünerek yeni bir yazılım çıkarmaya karar verdi. Öğrenciler bu durumu Bilişim Teknolojileri öğretmeni Hakan Abbas ile paylaştı. Daha sonra Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz danışman öğretmenleri ile birlikte BİLSEM’de çalışma başlattı. Yaklaşık 7 ay boyunca, ‘Nested Adaptive Prediction’ (NAP) ismini verdikleri iç içiçe geçmiş adaptiv tahmin algoritması yazılımı oluşturdu. Üretilen bu yazılımda günümüzde kullanılan sıkıştırma programların aksine sınırsız ve kayıpsız fotoğrafların sıkıştırılması sağlandı.
PROJELERİ İLE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEKLER
Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz ürettikleri yazılım ile TÜBİTAK tarafından düzenlenen 47’inci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’na katıldı. 2’nci bölgede yapılan bölge sergilerinde yapılan değerlendirme sonuçları sonrası 221 projeden biri olan proje Ankara’da düzenlenen final yarışmasına katıldı. Burada düzenlenen yarışmada bilgisayar alanında Serhat Danışan ve Necim Erdem Öksüz’in yazılımı Türkiye birincisi seçildi. Proje, Türkiye’yi Avrupa ülkeleri arasında yapılacak yarışmada temsil edecek.
serhat-danisan_necim-erdem-oksuz_3
“ŞİRKETLERİN MASRAFLARINI DÜŞÜREBİLİR”
Öğrencilerden Serhat Danışan, dünyada kullanılan kayıpsız sıkıştırma programlarının yetersiz olduğunu düşünerek böyle bir çalışmaya başladıklarını ifade etti. Çalışmaların yaklaşık 7-8 ay sürdüğünü kaydeden Danışan, şöyle dedi:
“Kodlama, yazılım dersleri olsun, araştırmalar, uygulamalar hepsi 7-8 ay sürdü. Biz kendimize özgün resimleri kayıpsız bir şekilde sıkıştırıp geri çözebilen bir yazılım geliştirdik. Biliyorsunuz bugünlerde veri depolama önemi tartışılmaz. Büyük şirketlerin bu konuda milyarlarca dolarlık yatırımları bulunuyor. Özellikle coğrafya, tıp gibi sektörlerde kayıplı sıkıştırmalar hep büyük sorun çıkartıyor. Bu yüzden kayıpsız sıkıştırmalar gerekiyor. Dünya üzerinde böyle bir kaç tane kayıpsız sıkıştırma yazılımı var ama biz bunların yetersiz olduğunu düşündük. ‘Neden biz de böyle bir şey yapmıyoruz, daha iyisini yapmıyoruz’ diyerek böyle bir yazılım çıkardık. Yaklaşık 7-8 aydır çalışıyorduk. Bu yazılım ile daha çok verilerden tasarruf ediyoruz. Şirketlerin masraflarını düşürebilir. Bizim programımızda resmi sıkıştırıp geri çözdüğümüzde renklerde veya çözünürlükte hiçbir sıkıntı, kayıp oluşmuyor. Yazılımı sınırsız bir şekilde kullanabiliyoruz ama resmin boyutu yükseldikçe makinenin daha güçlü olması gerekiyor. Yani belleği düşük bir makinede çok büyük bir boyutlu resmi sıkıştıramayız mesela.”
“BU TÜRK YAZILIMINI DÜNYA KULLANSIN İSTİYORUZ”
Oluşturdukları yazılım ile diğer rakiplerini geçtiklerini öne süren Necim Erdem Öksüz ise, sonuçlara baktıklarında bunun piyasadaki diğer sıkıştırma yazılımlarından daha iyi olduğunu belirterek, “NAP’ın bunların arasında birinci olduğunu görüyoruz. Bu çok büyük bir başarı, biz bu kadar beklemiyorduk. Diğer rakiplerimizi geçtiğimiz için bu Türk yazılımının dünyada da kullanabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu. İki öğrencinin bu başarısı okulda coşkuyla karşılanırken, il protokolü de öğrencileri bu başarısından dolayı kutladı.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder