8 Mart 2016 Salı
TÜRKİYENİN GELECEĞİNİ,AVRUPA VİZESİ VE 3+3 MİLYAR EURO İÇİN SATTILAR,AVRUPAYA GÖNDERİLEN MÜLTECİLER TEKRAR TÜRKİYEYE GELECEK ÜLKEMİZİN GELECEĞİNE DİNAMİT ATILMIŞ OLACAK,MÜLTECİLERE VATANDAŞLIKTA VERİLECEK,PARALARDA HARCANACAK KÜÇÜK BİR ARAP BÖLGESİ OLUŞACAK VE İLERDE ÖZERKLİK OLURSA O TOPRAKLARDA ÜLKE KURULMASININ YOLU AÇILACAK
Avrupa'yla vizeler kalkacak mı?
Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki 'mülteci zirvesi'nde Ankara 6 talep ve 5 vaatten oluşan bir plan sundu. Müzakereler uzarken, Türk planı 'prensip olarak' kabul gördü ancak detaylar 17-18 Mart'taki zirveye kaldı.
Türkiye'nin talepleri özetle şöyle:
1- Geri Kabul Anlaşması'nın uygulanmasını 1 Haziran'dan erkene çekelim. AB de Türk vatandaşlarına vize serbestisini 1 Haziran'a çeksin.
2- 2018 sonuna kadar mevcut 3 milyar euro'luk kaynağa ek 3 milyar euro'luk kaynak daha oluşturulsun.
3- Türkiye'nin geri alacağı her mülteciye karşı, AB de bir mülteci alsın.
4- Yunan adaları mültecilerden arındırılsın.
5- Müzakere süreci hızlansın.
6- Geri kabul sürecinin masrafları AB tarafından karşılansın.
10 GÜN BOYUNCA ÇALIŞACAKLAR
AB liderleri, Türkiye'nin zirvede sunduğu teklifi memnuniyetle karşılarken; gelecek 10 gün boyunca, bu konuda en geç Haziran sonuna kadar vizelerin kaldırılmasını da içeren bir çalışma yürütmede mutabık kaldı.
Türkiye-AB Liderler Zirvesi sonunda, devlet ve hükümet başkanları ortak bir açıklama yayımladı.
Açıklamaya göre, liderler şu prensipler temelinde çalışacak:
- Masrafları AB tarafından karşılanmak üzere Türkiye'den Yunanistan'a geçen yeni tüm göçmenlerin geri gönderilmesi.
- Mevcut yükümlülükler çerçevesinde Yunan adalarındaki her bir Suriyelinin Türkiye tarafından kabul edilmesi karşılığında, Türkiye'den bir Suriyelinin AB ülkelerine yerleştirilmesi.
- Türk vatandaşları için vizelerin en geç Haziran ayı sonuna kadar kaldırılması temelinde vize serbestisi yol haritasının uygulanmasının hızlandırılması.
- Başlangıç olarak 3 milyar euro'luk fonun Mart ayı sonundan önce ilk projeler için kullanılmasını teminen harcamasının hızlandırılması, Suriyeliler için yeni fonlarda anlaşılması.
- Ekim 2015 AB Konseyi kararı temelinde mümkün olan en kısa sürede üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması kararının hazırlanması.
- Yerel halkın ve mültecilerin daha güvenli olabilecek alanlarda yaşamasına imkan verecek Suriye içindeki insani durumun iyileştirilmesi için Türkiye'yle çalışılması.
AB Konseyi, bu teklifin detaylarını 18 Mart'ta yapılacak AB Konseyi toplantısı öncesinde Türkiye ile ele alacak.
TÜRKİYE’NİN VAATLERİ
- Yunan adalarına Türkiye’den giden tüm kural dışı göçmenleri, Türkiye’nin uluslararası hukuk bağlamındaki mevcut yükümlülüklerine zarar getirmeyecek şekilde hızlı şekilde kabul etmek. Geri kabul süreci geçici bir dönem için ve sadece insani amaçlı olarak yapılacak.
- Geri kabul sürecini kolaylaştırmak amacıyla Yunan hükümetiyle anlaşmaya vararak Midilli, Sakız, Leros, İstanköy ve Sisam adalarında irtibat memuru bulundurmak.
- Bu amaçlara ulaşabilmek amacıyla ikili anlaşmalar da dahil olmak üzere ilgili tüm idari ve yasal düzenlemeleri devreye sokup etkili şekilde uygulamak.
- Yük paylaşımı kapsamında Yunan adalarından alınacak her kural dışı göçmene karşılık Türkiye’den bir Suriyeli mülteciyi AB ülkelerine yerleştirilmek.
- Türkiye tarafından sunulan projelerin etkili şekilde uygulanması ve Suriye içinde insani açıdan güvenli bölge oluşturma amaçlı ortak girişimlerde AB üyesi ülkelerle işbirliği içinde hareket etmek
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder