12 Ağustos 2015 Çarşamba
İSTANBUL BELEDİYESİ VE İSKİ MÜDÜRLÜĞÜ BİZ İSTANBULLULARI KEKLEMİŞ BAKIN UZMANLAR NE DİYOR
AKPLİ BÜŞÜKŞEHİR İSTANBUL BELEDİYESİ VE ONA BAĞLI İSKİ MÜDÜRLÜĞÜ BİZİ KEKLİYOR KAÇ KERE ARADIM SORDUM YAZDIM CEVAP KALİTELİ SU DİYE YAZDILAR AMA BAKIN KONUNUN UZMANLARI NE YAZMIŞ
İstanbul’da musluk suları neden kokuyor?
facebookPaylaş twitterPaylaş
İstanbulluların geçen yılki şikayetleri suyun yosun koktuğu şeklindeydi. İSKİ, bunu barajların boşalmasına bağlamıştı
Geçen yıl İstanbul’da musluk sularından gelen yosun kokusu şikayetlerinin yerini bu yıl toprak kokusu aldı. Yeşilist yazarı Deniz Aytekin, İstanbul sularındaki toprak kokusunun “Trihalometan” adlı bileşikten kaynaklandığını yazdı.
Deniz Aytekin’in Yeşilist’te yayınlanan yazısı şöyle:
Geçtiğimiz yaz tüm İstanbul'un konuştuğu 'musluktan akan suyun yosun kokması' sorunu kentlileri telaşa sürüklemiş, İSKİ konu ile ilgili yaptığı açıklamada barajlardaki su seviyesinin azaltması nedeniyle suyun kokusunda değişim yaşanabileceğini, bu kokunun su kalitesine dair negatif bir etki oluşturmadığını ve bu değişikliğin 'estetik' olduğunu belirtmişti. Barajlardaki suyun neredeyse tamamen bittiği, bazı(!) ilçelerde yedi güne ulaşan su kesintilerinin yaşandığı kurak ve suya muhtaç bir yaz yaşarken suların yosun kokması nispeten kabul edilebilir gelmişti.
Bu yaz ise İstanbullu'ların su ile imtihanı 'toprak kokan musluk suları' biçiminde vuku buldu. Yaklaşık bir ay kadar önce şehrin belirli semtlerinden gelen 'suda tuhaf bir koku var' şikayetleri, kısa sürede yerini musluk suyu ile yapılan çayı içememe, yemekleri yiyememe ve hatta sabah diş fırçalarken veya duş alırken koku kaynaklı yaşanan mide bulantılarına kadar ulaştı. Bol yağışlı bir kışın ardından, barajlardaki su seviyesi hiç de fena değilken ilk bakışta sudaki bu kokuyu açıklamak zor. Ancak İstanbul'un su raporlarını, dünya çapında yapılan araştırma ve uygulanan regülasyonları yanyana koyduğumuzda İstanbul'un suyundaki kokunun hem akıbeti hem de oluşturduğu tehlikeyi görmek hiç de zor değil. Bu yazın suçlusu THM, yani Trihalometan.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder