3 Eylül 2017 Pazar
MUSTAFA ERTUĞRUL BEY'İ RAHMET ŞÜKRAN VE MİNNETLE ANIYORUM
Uçak gemisini batıran Türk: Yzb. Mustafa Ertuğrul AKER
Dünya askeri tarihinde ilk defa olarak bir uçak gemisi batıran Türk subayıdır.
Resmi kayıtlara göre 1. dünya savaşında aralarında kruvazör, zırhlı, hücumbot, uçak gemisi gibi irili ufaklı 200 civarı düşman tekne ve gemisini batırmıştır. Mustafa Kemal bir gün Antalya da kendisini ziyaret ettiğinde 'bunları yaz, bunlar unutulur gider'' demiş. O da kendisi ressam olduğu için hem anılarını kaleme almış hem de İngiliz uçak gemisi Ben My Chree nin batırılışını ve sulara gömülüş halinin sulu boya resimlerini yapmıştır. İngiliz ve Fransız askeri kayıtlarınca da doğrulanan bu muhteşem anılarını yazdığında ''bu benim odamdan asla dışarı çıkmayacak'' demiştir.
Kemer limanının açıklarında otuz metre derinlikte yatan Birinci Dünya Savaşı'ndan kalan batık herkesi çok şaşırtmıştı. 1995 yılında bulunan bu batık buharlı bir savaş gemisine aitti. Ancak kimse hangi gemi olduğunu anlayamamıştı. Haber duyulunca tüm dünyadan araştırmacılar geldi, batığa daldı. Fakat herkesin kafası karışıktı. İngilizler, Amerikalılar, Fransızlar... Kimse geminin sırrını çözemiyordu. Talih yedi yıl sonra 1 Ocak 2002 günü Suna Kıraç müzesinde Likya kentleri üzerine araştırma yapan Mustafa Aydemir'in yüzüne güldü. Dr. Burhanettin Onat imzalı "Bir Zamanlar Antalya" isimli kitapta Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul ve onun batırdığı Paris isimli savaş gemisiyle karşılaştı.
Onat "Savaş yıllarıydı, Böyle bir zamanda bir adam geldi, dört topu ve yüreğiyle düşmanı duman etti gitti. Paris'i ve Alexandra'yı batırdı" diyordu. Araştırmacı Mustafa Aydemir işin peşini bırakmadı. Önce Burhan Onat'ın kızını buldu ve batığın asıl adının Paris II olduğunu öğrendi. Ardından Mustafa Ertuğrul'un ailesine bir araştırmacı için hazine değerinde olan anılarına ulaştı. Hemen hiçbir yerde kaynağı olmayan, hatta Genelkurmay arşivlerinde bile izine rastlanamayan Akdeniz'deki deniz savaşına ilişkin ilk kez gün yüzü gören bilgileri elde etti.
Yüzbaşı, günü gününe notlar almış, savaşın ayrıntılarını haritalara işlemişti. Mustafa Ertuğrul Bey efsanevi bir Osmanlı zabitiydi. Tıpkı Kemal Tahir'in Yorgun Savaşçı'sının kahramanı, Cehennem Topçu Yüzbaşı Cemil gibi... Ünü sadece Osmanlı ordusunda değil düşman askerleri arasında da yayılmıştı.
Peki. kimdi bu Mustafa Ertuğrul ? Neler yapmıştı ? Neden hakkında çok fazla bilgi yoktu ?
TOPÇU MÜLAZIM MUSTAFA ERTUĞRUL BEY
1892’de Girit Hanya’da doğan Mustafa Ertuğrul, 1912 yılında Harp Okulunu topçu subayı olarak bitirmiştir. Çanakkale Savaşı’nda, Anzak Koyuna çıkan ANZAC kolordusuna ilk taarruzu yapan yarbay Şefik Aker in kumanda ettiği kahraman 27. Alay’da savaşarak Osmanlı ve Alman madalyalarıyla ödüllendirilir. Daha sonra Galiçya cephesinde görevlendirilir.
1. Dünya savaşı nın en sıcak günleri olan o dönemde resmen İtalya'ya bağlı olan Meis adası İngiliz ve Fransız kuvvetlerinin denetimindeydi.
Kaş ve Meis Adası
Görülen lüzum üzerine Doğu Akdeniz geneli açısından stratejik önemi olan Meis adasının işgal ve tahkimine Çanakkale'de 5'inci orduya komuta eden Alman General Liman Von Sanders in çok gizli emriyle karar verildi. Çünkü Meis adasındaki itilaf devletlerinin gemileri bu adayı bir transit liman olarak kullanıyor ve özellikle fransız gemileri tüm sahil kasabalarımızı, un fabrikalarımızı ve hatta sivilleri hedef alıyordu.
Bunun üzerine Mustafa Ertuğrul 4 adet 7,7'lik Alman yapımı Erhard dağ topu olan küçük bir batarya ile Aydın dan Kaş a intikal ettirildi. Meis adası limanının tam karşısındaki buruna 4 sahra topundan oluşan mütevazi bataryasını, tam 2 ay boyunca dağları aşarak, gülleleri sırtlarında taşıyarak getirirler. İlk başlarda hedef adanın alınmasıydı ancak cephedeki imkansızlıklardan dolayı sonradan Meis adasında demirli bulunan savaş ve erzak gemilerinin imha ve tacizine karar verildi.
HMS BEN MY CHREE
İlk hedef olarak, yolcu gemisinden uçak gemisine dönüştürülmüş olan, 120 metre boyunda, saatte 24,5 mil hız yapan ve 6 deniz uçağı taşıyan İngiliz bandıralı HMS Ben My Chree 'dir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder