19 Ekim 2015 Pazartesi
NEDEN AKPLİ İŞADAMLARINA SUÇ İŞLENEREK TORPİL YAPILDI?NEDEN DEVLET ZARARA UĞRATILDI?NEDEN MİLLET YERİNE AKPLİ İŞADAMLARI KOLLANILDI?
AKP VE DEVLETİ YÖNETENLER MİLLETİN ÇIKARINI DEĞİL AKPLİ ŞADAMLARININ ÇIKARINI DÜŞÜNÜP DEVLETİ ZARARA SOKMUŞTUR
SANA BİRŞEY OLMASIN!
3. havalimanı inşaatı sürerken devletin jestleri bitmiyor. İmar değişikliğiyle konsorsiyumun maliyetini 1.5 milyar Euro düşüren devlet, inşaat kredisini kamu bankalarından verdi, firmaların borcuna da kefil oldu
EKONOMİ SERVİSİ
Türkiye'nin en büyük altyapı projesi olan 3. havalimanı, adeta ‘100 yılın kıyağı'na dönüştü. Sabah-Atv grubunun ortaklarının yapımını üstlendiği dev havalimanı için devletin yaptığı jestlerin ardı arkası kesilmiyor. Havalimanı için 6.3 milyar Euro'luk Hazine garantisi ve 1.5 milyar Euro'luk imar kıyağından sonra dün de devlet garantisiyle 4.6 milyar Euro'luk kredi sağlandı. Böylece, “Devletin kasasından kuruş çıkmayacak” denilen proje tamamen kamu kaynaklarıyla yapılan ve üstlenici firmaların rant kapısına dönüşen bir işletmeye dönüştü.
6.3 milyar Euro garanti edildi
Üçüncü havalimanı için devlet ihaleyi kazanan 5 firmaya hiç yolcu gelmese de 10 yıl için 6.3 milyar Euro garanti para teklif etmişti. Geçen yıl da havalimanının dolgu yüksekliği düşürülmüş ve bu gelişmeyle birlikte planlanan 2.5 milyar metreküp dolgu miktarı 1 milyar metreküpe indirilmişti. Bu ise Limak-Cengiz-Mapa-Kolin-Kalyon konsorsiyumuna 1.5 milyar Euro'luk bir maliyet azalması oluşturmuştu. Dün ise Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank ile İGA arasında 16 yıl vadeli finansman kredisi imzalandı. Buna göre finansmanın büyük bir bölümünü kamu bankaları karşılayacak.
Yolcu sayısı garanti edildi
Dünkü kredi anlaşmasında ilk aşamada hedeflenen 6 milyar Euro'luk yatırımın 4.6 milyar Euro'luk finansmanı sağlanmış oldu. Bu meblağın 3.5 milyar Euro'sunu kamu bankaları, 1.1 milyar Euro'sunu ise özel bankalar sağlayacak. Yatırım tutarının yüzde 25'inin ise özkaynaklardan karşılanacağı belirtildi. Ayrıca projede Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) yolcu sayısı garantisi söz konusu. Buna göre projenin iptali ya da başka olumsuz bir durumda borcu DHMİ üstlenmiş oldu. Böylece olası bir kötü senaryoda bankaların sağladığı kredi garanti altına alınırken, konsorsiyumun koyduğu özkaynak yanmış olacak.
Finansman kamu bankalarından
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımı ile düzenlenen törende, krediyi üç kamu bankası ve üç özel banka karşılayacak. En büyük pay 1 milyar 480 milyon Euro ile Ziraat Bankası'na ait. Ayrıca diğer iki kamu bankası olan Halkbank ve VakıfBank da 960'ar milyon dolar krediyi üstlendi. Özel bankalardan ise DenizBank 500 milyon Euro, Garanti Bankası ve Finansbank da 300'er milyon Euro kredi temin edecek.
DHMİ kefil oldu
Kredi paketinde Hazine hiçbir şekilde taraf değil. Beklenenin üzerinde yolcu gelmesi halinde gelirin tamamı devlete gidecek. 12 yıl için DHMİ'nin verdiği gelir garantisinin ise toplamda 6.3 milyar Euro olduğu belirtiliyor. Konsorsiyumun bu süre içinde devlete vereceği kira toplamı ise 13.2 milyar Euro olacak. Türkiye'de sıfırdan gerçekleştirilen bir altyapı projesine verilen en büyük kredi olma özelliği taşıyan finansman paketinin vadesi 4 yılı geri ödemesiz toplam 16 yıl olarak belirlendi. Kredi paketinin ilk 4 yılı için yıllık yüzde 4.25 faiz alınacak. Sonraki 6 yıl içinde yine yıllık yüzde 4.25 faiz belirlenirken, son 6 yılın faiz oranı farklı tutuldu.
Tahkim yeri İstanbul
İlk etabının 29 Ekim 2017'de tamamlanıp hizmete açılması hedeflenen projenin finansman paketi Türk hukukuna göre hazırlandı. Anlaşmazlık durumunda tahkim merkezi olarak İstanbul belirlendi. Böylece İstanbul, bu büyüklükteki bir paket için tahkim yeri olarak ilk kez belirlenmiş oldu.
MeydanGazetesi.com.tr
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder